de ai van Ajax

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

© Vincent Westerweel

Een Griekse tragedie met hits van Dolly Parton

© Vincent Westerweel

“De stranden zijn stil

eindelijk.


Voor het eerst in tien jaar

De vrede verstomt het geluid

het loont ons met stilte

maar brengt geen rust”

Ajax is één van de grote Griekse helden van de Trojaanse oorlog: met zijn veroveringen spekt hij de Griekse oorlogskas en hij stuurt vele Trojanen naar de onderwereld. Na tien jaar strijd eindigt – met het Trojaanse paard – dan eindelijk de belegering. Ajax wacht op zijn erkenning, maar ziet de begeerde wapenuitrusting van Achilles naar Odysseus gaan. 

Vol jaloezie en woede besluit hij de daders te vermoorden. Hij wordt echter met waanzin geslagen en in een psychotische toestand slacht hij een kudde schapen die hij voor de legerleiders aanziet. 
Vernederd, woest en beschaamd keert hij terug naar zijn bruid.

De ai van Ajax – een Griekse tragedie met hits van Dolly Parton, toont het trauma van oorlogsgeweld, beleefd door de dader.
Door de slimme inzet* van figuranten, flamboyante vormgeving en de locatie, welke beelden oproept van terroristische aanslagen in badplaatsen, echoot de recente geschiedenis het verhaal uit de Ilias.

(* uit juryrapport Amsterdam Fringe Festival 2019)

© Vincent Westerweel

De premièrereeks van de ai van Ajax – een Griekse tragedi met hits van Dolly Parton op Amsterdam Fringe Festival ging, zonder uitzondering, steeds door op een uitverkochte plek en voor een enthousiast publiek. De voorstelling werd getipt door Amsterdam Fringe Festival, de Uitkrant en de Volkskrant.

tekst Sietse Remmers spel Reynout Dekimpe, Sietse Remmers, figuranten dank aan Amsterdam Fringe Festival, 30CC Leuven en CAS-CO